Zoals bekend kan suiker door verschillende producten
vervangen worden, dit worden dan zoetstoffen genoemd. De meeste zijn chemisch
geproduceerde stoffen. Met als uitzondering Stevia, dit is een plantje, maar
die heb ik nog nooit in een klontje aan de boom zien hangen. Dus mijn advies,
koop gewoon het plantje en gebruik de blaadjes om iets zoet te maken.
Van de
chemische zoetstoffen zijn er die wel en zoetstoffen die geen energie leveren.
Zij verschillen in zoetkracht en in eigenschappen. Sommige zijn bestand tegen
hoge temperaturen en dus geschikt om mee te koken, anderen verliezen hun
zoetkracht of worden bitter zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) en
saccharine (E954)
De zoetstoffen zijn
onder te verdelen in:
• Extensieve
zoetstoffen, d.w.z. met een zoetkracht gelijk of minder dan suiker
• Intensieve
zoetstoffen, d.w.z. met een zoetkracht veel hoger dan suiker
Het gebruik van zoetstoffen mag geen gevaar opleveren voor
de gezondheid. Er is door de gezondheidsraad in samenwerking met het
voedingscentrum een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld. Deze hoeveelheid is afhankelijk van het
gehalte zoetstof in een product.
Over het algemeen veroorzaken zoetstoffen geen tandbederf,
dit in tegenstelling tot suiker. Xylitol beschermt zelfs tegen cariës.
Sacharine wordt ook wel “Chinese suiker” genoemd. Aspartaam is een andere veel
voorkomende zoetstof.
Voor baby’s, peuters en kleuters zijn zoetstoffen schadelijk.
Bij kinderen kan een verhoogde inname van met name cyclamaat
leiden tot diaree en buikklachten. Vandaar
het advies voor kinderen van 1 tot 4 jaar ADI 1 à 2 glazen per dag, als
kinderen tussen de 4 en 8 max. 3 glazen en voor volwassenen max. 7
zoetstofproducten p.d.
In 2005 gaf het onderzoek van de voedsel en waren autoriteit
aan dat 96% van de zoetstof bevattende producten de toegestane doses niet
overschrijden. Tenzij je diverse producten naast elkaar gebruikt. Wanneer je dus
zoetjes in de koffie/thee, drinkyoghurt 0%, glaasje frisdrank light erbij, dan
kom je er ineens wel heel snel......
Of aspartaam kankerverwekkend zou zijn, dat weet ik niet,
het wordt door diverse adviesraden zowel in het binnenland als in het
buitenland ontkend. Mijn mening is, wees er voorzichtig mee en kom niet boven
de ADI uit.
Alleen voor fenylkentonurie patiënten wordt aspartaam
afgeraden omdat een van de afbraakproducten, fenylalanine, voor hen gevaarlijk
is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten