woensdag 26 maart 2014

Zoetstoffen


Zoals bekend kan suiker door verschillende producten vervangen worden, dit worden dan zoetstoffen genoemd. De meeste zijn chemisch geproduceerde stoffen. Met als uitzondering Stevia, dit is een plantje, maar die heb ik nog nooit in een klontje aan de boom zien hangen. Dus mijn advies, koop gewoon het plantje en gebruik de blaadjes om iets zoet te maken. 

Van de chemische zoetstoffen zijn er die wel en zoetstoffen die geen energie leveren. Zij verschillen in zoetkracht en in eigenschappen. Sommige zijn bestand tegen hoge temperaturen en dus geschikt om mee te koken, anderen verliezen hun zoetkracht of worden bitter zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) en saccharine (E954)

De zoetstoffen zijn onder te verdelen in:
•  Extensieve zoetstoffen, d.w.z. met een zoetkracht gelijk of minder dan suiker
•  Intensieve zoetstoffen, d.w.z. met een zoetkracht veel hoger dan suiker

Het gebruik van zoetstoffen mag geen gevaar opleveren voor de gezondheid. Er is door de gezondheidsraad in samenwerking met het voedingscentrum een aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) vastgesteld.  Deze hoeveelheid is afhankelijk van het gehalte zoetstof in een product.

Over het algemeen veroorzaken zoetstoffen geen tandbederf, dit in tegenstelling tot suiker. Xylitol beschermt zelfs tegen cariës. Sacharine wordt ook wel “Chinese suiker” genoemd. Aspartaam is een andere veel voorkomende zoetstof.

Voor baby’s, peuters en kleuters zijn zoetstoffen schadelijk.
Bij kinderen kan een verhoogde inname van met name cyclamaat leiden tot diaree en buikklachten.  Vandaar het advies voor kinderen van 1 tot 4 jaar ADI 1 à 2 glazen per dag, als kinderen tussen de 4 en 8 max. 3 glazen en voor volwassenen max. 7 zoetstofproducten p.d.

In 2005 gaf het onderzoek van de voedsel en waren autoriteit aan dat 96% van de zoetstof bevattende producten de toegestane doses niet overschrijden. Tenzij je diverse producten naast elkaar gebruikt. Wanneer je dus zoetjes in de koffie/thee, drinkyoghurt 0%, glaasje frisdrank light erbij, dan kom je er ineens wel heel snel......

Of aspartaam kankerverwekkend zou zijn, dat weet ik niet, het wordt door diverse adviesraden zowel in het binnenland als in het buitenland ontkend. Mijn mening is, wees er voorzichtig mee en kom niet boven de ADI uit.


Alleen voor fenylkentonurie patiënten wordt aspartaam afgeraden omdat een van de afbraakproducten, fenylalanine, voor hen gevaarlijk is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten