Herken je dit, heel de dag heen en weer vliegen, alles
tegelijk doen, ongelooflijke trek hebben en houden? Bij mij is dat een
voorteken, want ja hoor, ben ik dus de volgende dag weer ongesteld. Je zou
zeggen dat ik dit nu wel eens moet gaan herkennen, maar nee, het blijft een
verrassing. En wat ik vroeger niet kon, kan ik nu wel, de klok erop
gelijkzetten.
Hmmmm, nou zou dat wel eens iets met de overgang te maken kunnen hebben...?
Hmmmm, nou zou dat wel eens iets met de overgang te maken kunnen hebben...?
Vette hap
Al heb ik, op dat moment, het gevoel dat ik kan blijven
eten. Chocolade, snoep en vette rommel is niet echt mijn ding, daar ga ik
gelukkig niet voor. Dit in tegenstelling tot veel vriendinnen, die niet van de
chocolade af kunnen blijven... pech voor hun, want de choco en de vette hap
helpen niet, het verergert alleen. Klachten zoals pijn in de onderbuik,
hoofdpijn, gevoelige borsten worden door verzadigde vetten in voeding verergert
en het verhoogt ook nog eens je gewicht.
Wat helpt wel
Minder producten zoals koffie, zout, fastfood en minder(vet)
vlees. Maar kies meer voor volwaardige producten zoals volkoren pasta,
zilvervliesrijst, bonen en granen. Zij zorgen ervoor dat je goed 'vol' zit en
minder snel gaat snaaien.
Om een gave huid te houden helpen vitamine A en D, dus
lekker veel wortelen, zoete aardappel en spinazie.
Ben je vermoeid, hou je vocht vast of heb je (pre) menstruele eetaanvallen of stemmingswisselingen, dan kun je voor meer vis, eieren, noten, bananen, aardappelen, kalkoen en kip kiezen. Deze producten bevatten veel vitamine B6.
Ben je vermoeid, hou je vocht vast of heb je (pre) menstruele eetaanvallen of stemmingswisselingen, dan kun je voor meer vis, eieren, noten, bananen, aardappelen, kalkoen en kip kiezen. Deze producten bevatten veel vitamine B6.
Vitamine C vermindert het gevoel van stress: bijvoorbeeld
broccoli, paprika, spruitjes, citrusfruit, cranberrysap en cantaloupe.
IJzer zorgt dat je minder vermoeid bent, minder snel wit
ziet, je benen minder rusteloos zijn en je minder snel buiten adem bent. Het
zit in vlees, vis, granen, aardappelen, peulvruchten, bonen en andere groenten.
IJzerrijk?
IJzer bestaat uit twee soorten, heemijzer uit dierlijke
producten en non- heemijzer uit plantaardige producten. Het ijzer uit dierlijke
producten wordt beter opgenomen dan uit plantaardige producten. Ook in de
meeste vleesvervangers zit voldoende ijzer, dit geldt niet voor de
kaasproducten. Wanneer je een ijzerrijk product eet, is het handig dit te
combineren met een vitamine C rijk product. Dit is om het zo makkelijk mogelijk
te laten opnemen. Een zuivelproduct maakt het maagzuur minder zuur en heeft
daardoor een verstorende werking.
Om nog een paar goede voeding combi`s te noemen: aardappelen (bron van vezels, vitamine B6, ijzer), lekker veel groenten (vitamine A, D, C) en een balletje mager rundergehakt (bevat ijzer). Of ook lekker volkoren pasta (koolhydraat), zalm (omega 3, vitamine A en D, B6) met lekker geroerbakte groene groenten (vitamine C, ijzer)... en nog zoveel meer belangrijke voedingsstoffen. Dan kom je zomaar een heel eind met gewone gezonde voeding!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten