zaterdag 29 maart 2014

Wat is ESBL...

Regelmatig in het nieuws, de ESBL-bacterie. Eerst was de vraag of er nog wel gewoon kip gegeten kon worden, dan ligt de biefstuk weer onder de loep!

De bacterie die voornamelijk op vlees voorkomt, maar ook op groenten, zorgt dat antibiotica niet helpt als u ziek wordt, dat klinkt eng. De ESBL bacterie wordt door de darmbacterien (E.coli) gemaakt. Eigenlijk is het een enzym, maar voor het gemak spreken we toch over een ESBL-bacterie.

Wat is het probleem: wanneer u de darmbacterie oploopt, dit kan door bv. onvoldoende verhit kip/vlees/vis of door besmetting van mens op mens. Kunnen er vervelende infecties ontstaan, deze worden normaal met antibiotica behandeld. Alleen de E. coli zorgt voor de resistente bacteriën, die zorgt dat de antibiotica niet meer werkt.

Wat is nu het probleem? Voor gezonde personen is het geen probleem en niet gevaarlijk. Maar behoort u tot een risico groep dan kunnen deze bacteriën zeker gevaarlijk zijn.
Dit zijn de risico groepen:
• kinderen tot 5 jaar
• zwangere vrouwen
• zieke mensen met een lage weerstand (zoals na een operatie)
• ouderen

Even wat simpele regels:
Let dadelijk tijdens de reis van de winkel naar huis uw verse waar goed gekoeld vervoerd.
Bewaar vlees goed! Alleen in koelkast of diepvries. Bereid vlees goed! Goede verhitting, hiermee vermindert u de groei van schadelijke bacteriën.ESBL-bacteriën komen voor op vlees, zoals rund- varkens- kalfsvlees, maar vooral kippenvlees. Voorkom besmetting door goed hygiënisch te werken.

6 tips
Met deze eenvoudige tips kunt u uw kip/vlees/vis hygiënisch en zonder risico bereiden:
1. Handen wassen, voordat je gaat koken.
2. Nadat u rauw vlees heeft aangeraakt, direct weer, handen wassen.
3. Keukengerei meteen na gebruik met heet water en afwasmiddel wassen.
4. Gebruik 2 vorken voor rauw vlees en gaar vlees.
5. Gebruik nooit dezelfde snijplank voor rauw en gaar vlees of was hem goed af met heet water en afwasmiddel.
6. Dan nog maar een keer; Bak vlees door en door gaar. Door het vlees goed te verhitten gaan alle bacteriën dood, dus ook de ESBL-bacteriën.

Uiteraard gelden deze tips voor iedereen niet alleen voor de kwetsbare groepen.
De ESBL bacterie kan u dragen zonder het te merken, dus ook wanneer u denkt gezond te zijn en voldoende weerstand te hebben. U kunt dan zelfs later nog de gevolgen ondervinden.
Goed nieuws uw biefstuk moet u wel goed aanbakken, maar de bacterie zit voornamelijk aan de buitenkant, dus u hoeft hem niet helemaal door te bakken. 

Wees alert op andere manieren van besmetting, ook als u toevallig groenten op de gebruikte plank wilt bereiden, kan er een besmetting plaats vinden.
Bereid uw voeding dus altijd en overal hygiënisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten