zaterdag 5 april 2014

Knoflook

Teentje meer of minder

Het gebeurt mij regelmatig, dan koop ik in een enthousiaste bui zo`n netje met 3 bolletjes knoflook, maar hoeveel knoflook heeft een gezin van 3 nodig???? Ik ken mensen, die nu dus echt het probleem niet begrijpen, die draaien hun hand niet om voor een bolletje meer of minder. Dat is ook soms zelfs te ruiken ;D Wij gebruiken het dus niet zo heel veel, ik vind het erg lekker maar er zijn grenzen.

Uiteraard weten we dat knoflook gezond is, maar waarvoor ook al weer? Wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen dat knoflook een cholesterolverlagende en bloeddrukverlagende werking heeft. De kans op hart- en vaatziekten is kleiner bij regelmatig gebruik van knoflook. Het werkt ontstekingsremmend en heeft zo nog wat meer goede eigenschappen. Dus echt wel gezond.

Heb je teveel gekocht? Vries knoflook in. Sommige mensen zijn van mening dat de smaak dan verloren gaat, of dat de structuur veranderd, maar als je knoflook maar heel weinig gebruikt kan dit toch een goede optie zijn. Ook als je tenen over hebt kun je doen.
Je kunt knoflook invriezen door:
·      Ongepelde tenen kun je in huishoudfolie of aluminium wikkelen, of in een diepvrieszak stoppen. Stop dit in de vriezer.
·      Pel de tenen en pers ze of snijd ze in stukjes. Stop dit in een diepvrieszak, en stop in de vriezer. Als de stukjes vastvriezen, kun je eraf hakken wat je nodig hebt.

Ook kan je knoflook je als er al steeltjes uitkomen, je eigen knoflookbieslook laten groeien. Leg een paar teentjes in een glazen kom, met een laagje water. Laat ze niet onderwater staan, dan gaan ze rotten en dat is nou net niet de bedoeling. Na een paar dagen springen de groene sprieten uit de teentjes. Ververs om de paar dagen het water. Vanaf een centimeter of 5 kan je ze al gebruiken.  Knip ze niet te kort, dan vangen ze nog genoeg licht om door te groeien.

Lekker!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten