Top-10 gezonde voeding
Dat de
groenten en fruit veel goede voedingstoffen bevatten is al lang bekend. Maar
onderstaande producten staan echt aan de top omdat ze vol zitten met gezonde
vitaminen en mineralen.
1.
Broccoli
Broccoli bevat
een ruime hoeveelheid vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium.
Broccoli bevat ook de stof sulforafaan die bacteriedodend werkt en een gunstige
werking heeft bij de remming van kanker. De stof wordt ook gevonden in
spruitjes.
2.
Citrusvruchten
Citrusvruchten
bevatten een grote dosis vitamine C en bioflavonoiden, een krachtige
antioxidant die beschermt tegen kanker, hart- en vaatziekten en ontstekingen.
Verder zorgt de pectine het cholesterol op peil te houden.
3.
Knoflook
De allicine in
knoflook helpt de bloeddruk verlagen en verbetert de bloedsomloop en
cholesterolniveau. Bij regelmatig gebruik verminder je de kans op hart- en
vaatziekten. Knoflook werkt ook nog antiviraal en antibacterieel zodat je
minder kans hebt op verkoudheden.
4.
Rode peper
Rode peper,
chilipeper of cayennepeper bevat veel antioxidanten, die beschermen tegen hart-
en vaatziekten, kanker en voortijdige veroudering. Bovendien zorgt de stof
genaamd capsaïcine, die voor de hete, pittige sensatie zorgt. Hierdoor worden
de hersenen aangezet tot het aanmaken van endorfinen, een soort natuurlijke
pijnstiller, om het brandje te blussen. Wat zorgt voor een prettig gevoel.
Verder wordt de maag aangezet tot het produceren van stoffen die helpen tegen
maagzweren.
5.
Druiven
Rode en blauwe
druiven, meer dan witte, bevatten antioxidanten die krachtiger zijn dan
vitamine C en E. Blauwe druiven bevatten ook nog een phytochemical die de
verkalking en verstopping van de aderen tegengaat.
6.
Vette vis
Vis als zalm,
makreel, forel, sardines en haring bevatten stoffen die het bloed verdunnen, de
bloeddruk verlagen en helpen te beschermen tegen hart- en vaatziekten. De
ontstekingremmende werking helpt bovendien bij gewrichtspijn en pijnlijke
menstruaties.
7.
Soja
producten
Soja producten
zoals tofu, soja saus en tempeh zijn rijk aan phyto-oestrogenen, die beschermen
tegen problemen in de menopause, endometriose, borstkanker en prostaatkanker.
Soja beschermt ook tegen hartziekten en osteoporose.
8.
Groene thee
Groene thee
maar ook de zwarte thee is rijk aan antioxidanten en verminderen daardoor het
risico op sommige vormen van kanker. Men gaat er van uit dat als je meer dan
vier koppen drinkt je de kans op een hartaanval met de helft verkleint en de
kans op hoge bloeddruk vermindert. Naar de invloed van groene thee op de
gezondheid is nog niet alles bekend en wordt nog onderzoek gedaan.
9.
Tomaten
Tomaten
bevatten krachtige antioxidanten die beschermen tegen hart en vaatziekten en
sommige vormen van kanker, in het bijzonder prostaatkanker. Tomaten hebben
bovendien een positieve werking op de ogen, in het bijzonder bij het
achteruitgaan van het zicht van dichtbij.
10 Yoghurt
De
yoghurtproducten die met melkzuurbacteriën worden gemaakt bevatten gezonde
stoffen voor een goede werking van maag en darmen. Yoghurt kan ook een
positieve werking hebben op de schimmelinfectie Candida albicans, voedsel
allergie en het immuun systeem in het algemeen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten