Overgewicht is een extra zorg, in de zorg! Het aantal
bewoners in instellingen met overgewicht groeit. Het zou daarom verstandig zijn
om hier een ondersteunende rol in aan te bieden. Met als doel het stabiliseren
van het gewicht, met hoop op daling. Allereerst is het belangrijk zelf te weten
wat een gezond voedingspatroon inhoud. Dit lijkt logisch, maar geloof mij, mijn
ervaring is dat het helaas niet zo is. Er wordt heel vaak uit gegaan van eigen
normen en waarden, ook in de voeding. Dit betekend dat de melkdrinker het heel
gewoon vind dat er 6/7 x zuivelproducten per dag geconsumeerd worden en de
brood arme eter het normaal vind dat er zo min mogelijk brood gegeten wordt en
zo zijn er wel meer voorbeelden....
Dus even in het kort, wat is een mooi gemiddelde waar je
niet van afvalt maar ook niet van aankomt, om vanuit te gaan:
·
Groenten 300 gram (6 opscheplepels)
·
Fruit 300 gram (3 stuks)
·
Brood 210 gram (6 sneetjes of 4 sneetjes + 50
gram ontbijtgranen)
·
Aardappelen/rijst/pasta 200 gram gekookt (±90
gram ongekookt)
·
Peulvruchten (gekookt) 200 gram per week
·
Melkproducten 450 ml (2 flinke beker)
·
Kaas 1½ plak, (30 gram)
·
Vlees(waren), vis, kip, vleesvervangers 125 gram
totaal
·
Halvarine 30 gram
·
Bak en braad (vloeibaar) of olie 15 gram 1 eetlepel
·
Eieren 4 per week (liever niet gebakken)
·
Dranken (incl. melk, koffie, thee) 2 liter
* let wel, dit zijn gemiddelden....
Voorkeursproducten:
Brood:
Dan zijn er nog wel wat producten die mijn voorkeur hebben, zoals bv het brood. Om de spijsvertering op gang te helpen en te houden, is het belangrijk om volkoren brood te kiezen en kies verder ook zoveel mogelijk voor volkoren producten. Kies voor volkoren pasta en zilvervliesrijst. Wanneer het een keer witte pasta is, is het geen probleem. Maar zorg dat het een uitzondering blijft.
Zuivel:
Als we het over zuivel hebben, is het handig om voor halfvolle melk en magere yoghurt te kiezen. Is het standaard om een toetje na het eten te eten, kies dan ook voor magere varianten. En een 30+ kaas scheelt behoorlijk wat vet in de voeding.
Vlees:
Denk ook goed na over wat voor vlees je op tafel zet, kies voor de magere varianten en die hoeven niet direct duur te zijn. Dat het een keer wat vetter is dan de andere hoeft geen probleem te zijn. Maar overleg en kijk wat er de andere dagen gegeten wordt, zodat er een uitgebalanceerd weekmenu ontstaat.
Vocht:
En tja, dranken... mijn voorkeur is altijd: water. Ga je starten met een nieuw voedingspatroon, waar meer vezels in zitten. Moet je weten dat vezels 1 op 3 vocht binden. Drink je niet genoeg water, gaan de vezels vocht onttrekken aan andere organen. Zorg ervoor dat er vaste water drink momenten ontstaan of gewoon zelfs ingepland worden. Van de 2 liter vocht, zou ruim 1 liter zou water moeten zijn en het liefst 2 koppen thee!
Maar hoe ga je de veranderingen aanpakken, waar start je. Ik
zal hieronder wat tips geven hoe je kan zorgen dat gezonder eten ook leuk kan
zijn:
·
Speel in op de kracht van de cliënt,
complimenteer waar goed gaat.
·
Maak het voedingspatroon lekker en leuk, door
veel te variëren.
·
Zorg dat bewegen leuk wordt door mee te gaan, de
hond uit te laten, samen te fietsen, rondje naar de kinderboerderij enz..
·
Drink 2 glazen water vóór elke maaltijd, je eet
minder en dan heb je ook vast dat water naar binnen.
·
Kies voor een snack dag, één dag waar een vette
hap of een zakje chips of gebak gegeten wordt. Zorg er wel voor dat je op de
hoogte ben van gewoontes op werk en woonlocatie.
·
Laat door de weeks kiezen voor volkoren kaakjes
en alleen in het weekend een koekje
·
Benadruk elke keer weer afspraken, wees
consequent, leg uit waarom.
·
Vertel ook vooral wat wel mag en afgesproken is.
·
Weet wat voor de cliënt moeilijk is, help daar
beslissingen te maken.
·
Wordt door cliënt zelf boodschappen gehaald, ga eens samen, help kiezen, maak samen een boodschappen briefje.
·
Is het niet mogelijk samen boodschappen te doen,
kijk samen naar wat er gekocht is. Maak hier geen controle punt van, maar een gezellig moment, en een leuk verbaas je over de cliënt punt...
·
Zijn er producten met minder vet, zoals kaas
speciaal voor cliënt zorg dat ze in aparte doos, het liefst per eetmoment
afgepast verpakt worden.
·
Voor het ontbijt kan je denken aan: klein bakje
met Brinta/havermout afgepast. Dit kan je ruim van te voren klaar maken en
inplannen.
·
Rauwkost bij warme maaltijd, of in bakje mee
naar het werk.
·
Magere toetjes, zelf kiezen, of zelf laten
klaarmaken, met fruit of wat gedroogd fruit.
·
Maar vooral, blijf vrolijk, blijf positief, blijf
opgewekt en zorg dat je altijd een positieve benadering houdt.....want heus,
dit lukt het niet zo snel en is vaak een heel langlopend proces.
Daarbij is het belangrijk om wat je doet zo leuk mogelijk te
verpakken. Geef wel hints hoe iets kan, maar probeer iemand het zelf te laten
verzinnen. Zodat degene die aangeeft te willen veranderen, zoveel mogelijk zelf
die verandering in zijn/haar lifestyle voor elkaar krijgt. Ondersteuning en
aandacht zijn hierbij de belangrijkste componenten. Het is een lange weg, dat
betekend veel creativiteit, positiviteit en onuitputtelijk veel energie!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten