Ja, op zich wel, maar is dat een probleem? Dit is
afhankelijk van verschillende factoren.
Ook moet je je afvragen wat die verarming precies inhoudt en
dan ligt het er ook nog eens aan, in welk werelddeel je deze vraag stelt.
De waargenomen dalingen betreffen vooral ijzer, calcium en
zink in granen en groenten. Dit ligt aan de manier van telen, de oogstmethoden
en ook nog het seizoen. Het goede nieuws is, voor ons Nederlanders, hoeft dit
geen probleem te zijn. Wij vullen deze mogelijke tekorten met gemak aan met
melkproducten, vlees en veel variatie in groenten en fruit. Dus krijgen we deze
stoffen toch wel binnen. Zelfs veganisten, die zorgen voor de juiste
combinaties, krijgen geen tekorten.
Let wel, deze uitkomsten zijn toch moeilijk vast te stellen.
Dit komt omdat meetmethoden veranderen. Dus wat is er dan wel precies het
vergeleken? Landbouwkundigen doen al bijna 2 eeuwen de zaden van tarwerassen en
andere granen vergelijken. Deze hebben oude en nieuwe zaden op een vergelijkbaar
stuk grond gezaaid. Hier kwam uit dat de nieuwe zaden wel veel meer volume
opleveren, maar minder ijzer, zink en andere mineralen. De hoeveelheid vitamine
verschilde niet.
In Azië en Afrika is dit anders, wanneer ze daar op een
goede dag hun buik vol hebben met tarwe, gierst, rijst of bonen, is er echt geen
geld voor iets anders. Hier zijn de voedingstekorten dus groter. En ja, in een
boterham zit ook ijzer, alleen moet je er wel zo`n 30/40 van eten om genoeg
ijzer binnen te krijgen, om bloedarmoede te voorkomen.
Er is wel nieuwe biotechnologie, die meer ijzer en zink plus
zelfs het tekort aan vitamine A in de granen kunnen creëren. We houden hoop,
maar wanneer dat Azië of Afrika gaat bereiken..
Geen opmerkingen:
Een reactie posten