maandag 25 mei 2015

Suiker, het grote kwaad??

Het is helemaal trendy, om een week suikervrij te gaan doen, want dat is gezond. Of misschien heb je wel bedacht, dat je klaar bent met suiker, want suiker is gif?!!? Toch geweldig, de marketing viert hoogtij. De suikervrije artikelen vliegen je om de oren. Dus wat stopt je; allemaal aan de suikervrije artikelen en die zijn duuuuuur!! Dus zal het wel gezond zijn??!!

Schuld
Suiker krijgt op dit  moment de schuld van alles, je wordt er dik van, krijgt er diabetes van, vermindert je weerstand, huidproblemen, hoge bloeddruk en nog veel meer narigheid. Helaas is het wel zo dat het in heel veel producten toegevoegd zit, in producten waar wij nog geen eens erg in hebben. 

Verborgen suikers
Zoals in vleeswaren, brood, ketchup, fruit in blik, fruitsapjes (zo lekker gezond voor de kleine...) augurken, toast/borrelnoot/chips, oplosthee, soep enz. Je hoeft dus geen suiker toe te voegen om genoeg suiker binnen te krijgen. Maar de marketing is goed bezig, er wordt gelijk een alternatief aangeboden. Op de meest idiote artikelen zie je ineens staan dat het suikervrij is! Goed voor je lijf (beweren ze), maar vooral goed voor hun portemonnee.


Fabel
Honing, dat is een goede suikervervanging. Het is een natuurlijk suiker en heeft ook nog een heleboel gunstige werkingen. Over honing wordt het volgende beweerd: door de enzymen in honing heeft het  een mogelijke gunstige werking op allerlei bacterie en schimmels, beschermt tegen kanker (?????) en hart- en vaatziekten(??). Verhoogt je uithoudingsvermogen en sportprestaties (??), reguleert de bloedsuiker spiegel(??) en tal van andere gunstige bijkomstigheden. Ik vind het nogal wat, deze beweringen. Tja, er zal heus wel iets in zitten, maar als dit waar is, eet iedereen toch altijd honing?? Dit heb ik op de site van een voedingsgoeroe gelezen. Grappig is dat hij dan tot slot stelt dat de honing lekker in de thee is.... helaas vergeet hij te vertellen dat er dan niets van de 'gunstige' werking overblijft, bij verhitting zijn de extra voedingsstoffen verdwenen!!  De supermarkt honing is vaak niet veel meer dan suikerwater met geur, kleur en smaakstoffen en heeft dus niet het gezonde effect. Als je honing koopt, koop dan bij een lokale imker, rauwe honing! Dan heb je er nog wat aan.


Feit
Alle suikers, ongeacht het soort, worden door het lichaam op dezelfde manier verwerkt. Ze worden door het lichaam afgebroken tot glucose, de 'brandstof' voor het lichaam, en leveren dezelfde hoeveelheid calorieën. Ook alle natuurlijke suikers zoals agave, palmsuiker, honing en andere zoetmiddelen, vergis je niet.


Conclusie
Het is dus weer een geval van woord tegen woord. Beweert de een dat suiker ongezond is, beweert de volgende dat natuurlijke suiker als honing (palm-oersuiker, agave, enz..) gezond is. Maar suiker is suiker. De een overdrijft het gunstige effect en de ander het ongunstige. Wat inmiddels zeker is, is dat we genoeg suiker binnen krijgen, zonder het zelf ook maar een korrel toe te voegen. Maar je krijgt er heus niets van als je een keer wat suiker, welke dan ook als zoetmaker gebruikt. Wat blijft is het feit dat als je veel suiker gebruikt, je er zwaar van wordt en je daar lichamelijke gevolgen van zult ondervinden.


Misleiding
Laat je dus niet misleiden door fraaie marketing praatjes en goeroes die zo goed hun boodschap verkondigen dat ze iedereen bang maken, bang voor eten. Het enige waar het hun om gaat is of hun boeken, c.q. producten verkocht worden, wat voor onzin het ook is. Zolang de kassa rinkelt, verdienen hun een dikke boterham aan jou....... als ze tenminste wel koolhydraten durven te eten:)



* Gemiddeld eten we in Nederland per persoon zo’n 39 kilo suiker! (Twee eeuwen geleden was dit nog slechts 4,5 kg per persoon). Zouden we hier zo dik van worden!!?? ;D

Geen opmerkingen:

Een reactie posten