maandag 25 mei 2015

Prettig gerijpt

Nee helaas, het gaat niet over kaas en het is ook geen schrijffout.  Het gaat over ouder worden en graag op een zo leuk mogelijke manier. Ouder worden duurt een leven lang, heel ons leven zijn we bezig met ouder worden. Dus is het toch wel prettig als je, wanneer je dan eindelijk ouder bent, ook nog lekker kan doen en laten wat je wilt. Helaas is niet iedereen gezegend met een gezond lijf, komen er nare ziektes in de beste families voor. Maar wanneer je wel een gezond lijf hebt, kan je er maar beter zo goed mogelijk voor zorgen.

Was je 50 jaar geleden met je 60ste oud en versleten, zag je eruit als een heel oud oma of opaatje. Begint het leven nu pas echt na je 50 ste... en worden we misschien wel 80 of 90 jaar. Heb je toch mooi nog een hele poos om leuke dingen te doen en niet om thuis vast te roesten, achter de geraniums. Of je tijd uit te zitten, gehinderd door welvaartsziektes als obesitas, hart en vaatziekten, diabetes en dergelijke.

Wat heeft voeding nu eigenlijk voor invloed op je leven? Mensen worden ouder en heeft dat iets met voeding te maken dan? Zeker, hoe beter je voor jezelf hebt gezorgd, hoe gezonder en fitter je oud wordt. Dat begint eigenlijk al vanaf dag 1 en eindigt niet op je 60 of 70 ste! Op het moment dat je gezonder gaat leven heeft dit een positief effect op de kwaliteit van de rest van je leven.

Wanneer je ouder wordt neemt de energie behoefte af. Je cellen gaan zich langzamer delen, dan heb je eigenlijk meer goede volwaardige voedingsstoffen nodig om aan je vitamine en mineralen te komen. Eet dagelijks voldoende groenten, fruit en volkoren producten. Hier zitten veel vezels in en zorgen voor een goede stoelgang. Vergeet vooral hier niet voldoende water bij te drinken, anders zou het kunnen leiden tot verstoppingen.

Een hele belangrijke tip is, kom in beweging! Nee, je hoeft niet direct naar de sportschool. Ga eens 3x 10 minuten per dag een ommetje maken, is ook 30 minuten per dag. Misschien met kleinkind naar de speeltuin toe, of het mooie bos in. Ga een boodschap op de fiets doen en zo zijn er nog heel veel mogelijkheden om wat meer in beweging te komen.


Fit ouder worden, dat willen we toch allemaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten