woensdag 11 maart 2015

Geen zuivel? - FemNa40

Vorige week had ik zomaar ineens twee cliënten die geen van
beiden zuivel gebruikten. Het gegeven is niet nieuw, maar twee tegelijk was wel
gelijk een hint voor mij om er iets mee te doen. Beiden hadden toevallig ook
nog eens dezelfde reden, het wekt slijm op en dat voelt heel naar. Hun vraag
aan mij was, wat kunnen we ter vervanging gebruiken en is dit voldoende.

Oké, bij beiden is dus geen sprake van lactose-intolerantie
maar, puntje bij paaltje gebruiken geen van beiden zuivelproducten. Ga je op
internet zelf uitvinden waarom je geen melk zou moeten drinken, kom je de meest
uiteenlopende onzin tegen.

Deze twee wil ik wel even delen: melk is voor kalveren en
niet voor mensen. Uitgaande van het feit dat mensen in de oertijd op handen en
voeten lopen en nu rechtop, mag je er vanuit gaan dat de evolutie niet stil is
gaan staan bij het bewegingsmechaniek (leuke woordspeling). Dus heus, een
glaasje melk kan echt niet zoveel kwaad.

Ook kwam ik tegen dat zuivel botontkalking in de hand werkt.
Tja, technisch gezien kan dat, maar dan ben je wel verantwoordelijk voor het
verdwijnen van de melkvoorraad van de supermarkt. Wanneer je nieren slecht
werken of je echt heel veel zuivel gebruikt, kan de fosfor uit melk
uiteindelijk zorgen voor botontkalking. 
Dit komt bij een normaal voedingspatroon niet voor.

Nu terugkomende op de vraag, wat gebruik je dan wel? Calcium
kun je prima vervangen door veel donkergroene groenten te gaan eten. De calcium
uit de groenten wordt veel beter opgenomen dan uit zuivel. Mooie bijkomstigheid
is dat groenten veel meer vitaminen en mineralen bevatten. Eiwitten haal je uit
vis, noten & zaden en dergelijke.

Toch op zoek naar een 'melk' vervanger
Kokosmelk: Per 100 ml bevat kokosmelk ruim 21 g vet, bijna 3
g koolhydraten, 2 g eiwit en 16 g voedingsvezels.
Sojamelk: Sojamelk bevat per 100 g 2,2 g vet, 1 g aan
koolhydraten, 3,8 g eiwit en 0,4 g aan vezels.

In sojamelk zitten veel proteïnen en er is vaak ook nog wat vitamine aan
toegevoegd zoals vitamine B 12.
Amandelmelk: Het bevat per 100 g ongeveer 2,3 g aan vet, 6,6
g aan koolhydraten, 0,9 g aan proteïnen en

0,8 g aan vezels.
Rijstmelk: De hoeveelheid per 100 g rijstdrank 1 g vet, 9,4
g koolhydraten, eiwit 0,1 g en het bevat 0,1 g vezels.
Havermelk: Bevat per 100 g 1,3 g vetpercentage, 8,6 g
koolhydraten, 0,6 g eiwitten en 0,5 g vezels.

http://www.femna40.nl/gezonde_voeding/geen-zuivel#.VPB2_vmG98F






















Geen opmerkingen:

Een reactie posten