zaterdag 16 februari 2013

Boter is hip!



Als u in biologische termen en duurzame voedings richtingen denkt, dan is het weer hip om echte boter te gaan gebruiken. Maar is het dan ook echt gezonder? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag. Onder invloed van diverse dieet hypes werden vetten als ongezond verklaard, dat veel vet in de voeding ongezond is,  dat is nu wel duidelijk.

Dat het letten op vetten in de basisvoeding tot verminderen van gewicht kan leiden, mag duidelijk zijn. Dit heeft ertoe geleid dat helaas men een periode lang gedacht heeft, dat om af te kunnen vallen, je alle vetten uit de basis voeding moest schrappen. Maar dat we allemaal juist vet nodig hebben om onze spijsvertering goed te helpen functionernen, om zelfs hart en vaatziekten te voorkomen, om je immuunsysteem op peil te houden, en vet ook heel belangrijk is om een stralende huid te behouden, is minder bekend. We smeren niet voor niets een klein fortuin aan crèmes om rimpels te voorkomen . Vetten in de voeding zorgen ook voor een optimale opname van de vitamines A, D, E en K. Aangezien vitamine A en D moeilijk uit de voeding te halen zijn, worden deze in Nederland toegevoegd aan margarine, halvarine en bak en braad producten. De trend om vetarm of vetloos te eten is dan ook ten zeerste af te raden!

In Denemarken en Hongarije betaald men de zogenaamde 'vettax". De vraag is echter of dit echt invloed heeft op de algemene gezondheid. De pizza's, roomboter, vlees en volle melk waren in de supermarkten in elk geval even niet aan te slepen. Ook de politie wacht een zware opsporingstaak om frikadellen smokkelaars, illegale frietkotten, bitterballenslikkers te pakken. Of zijn het toch gewoon extra inkomsten voor de regering.

Nu boter versus margarine/halvarine, zegt u het maar. Boter is een natuur product, heeft weinig bewerking nodig, is rijk aan mineralen bevat van nature veel calcium en ook wat vitamine A en D. Margarine en halvarine zijn synthetische voedingsmiddelen, gemaakt door ons. Bevatten veel minder vet en verzadigd vet, maar wel weer transvetten die het cholesterol gehalte verhogen. Maar inmiddels wordt die samenstelling van die natuurlijke boter door veetelers met het gebruik van antibiotica en behulp van de voedsel keuze voor de koeien ook bijgestuurd.......

Er is dus eigenlijk maar één oplossing, allemaal terug naar de natuur en alleen eten wat je oma ook als voeding zou herkennen.

Heeft u vragen of wilt u meer informatie:
bel: 06-24526399 Emmy Hallensleben van EHVoedingsadvies,
mail naar: info@ehvoedingsadvies.nl
kijk voor elke maand weer wat nieuws: www.ehvoedingsadvies.nl


Geen opmerkingen:

Een reactie posten