maandag 25 juni 2012

Hoe kan dat nou...


Mijn zus vertelde mij deze week over haar vriendin. Zij was in redelijk korte tijd wel 35 kg af gevallen. Hier was zij uiteraard erg trots op en heeft hier van genoten. Helaas bleek het maar van korte duur te zijn, want wat was het geval, na een half jaar was ze weer haast op haar oude gewicht. Wat is dat dan toch jammer, maar het lichaam reageert gewoon op de voeding die u er in stopt....

Wat gebeurt er als u een periode streng lijnt en, u weinig maar dan vaak ook echt te weinig calorieën tot u neemt. Het lichaam gaat hierop reageren door de calorieën die er daarna extra bijkomen direct aan de dijen plakken. Dit gebeurt op het moment dat u van u zelf weer "normaal" mag eten. De reactie is ook vaak sneller dan u denkt. Eigenlijk is uw basaal metabolisme, (uw rust stofwisseling) met name de snelheid waarmee die stofwisseling in uw lichaam plaats vind, vertraagd.

Wat is dan wel de oplossing tegen overgewicht?.... gewoon gezond eten en       genoeg bewegen. Werkt dit dan altijd, ja! Maar.....dit wil natuurlijk niet zeggen dat het voor iedereen makkelijk is en, helaas is het voor veel mensen ook moeilijk om goed bewust te zijn van wat er op een dag echt gegeten is.

Ook gebeurt het mij dat een cliënt van zichzelf denkt heel goed bezig te zijn, heel enthousiast is, maar het afvallen wil na een goede start niet helemaal meer lukken. Uiteindelijk bij het berekenen van het eetverslag blijkt dat ze veel te weinig eet!! Die zie ik dan ook niet altijd aankomen.

Er is helaas geen tijdelijke snelle oplossing, het gaat om leefstijl verandering. Rond de 50 % van de Nederlandse bevolking is te zwaar. 1 op de 7 kinderen hebben al last van overgewicht. Per dag overlijden gemiddeld 108 mensen aan hart en vaatziekten, meer dan 25% hiervan is jonger dan 75 jaar. Nee, het is niet van even een snelle fix, anders denken en doen dat is meer de oplossing.

U doet u zelf geen plezier door elke dag te denken; och eentje, of zo`n beetje kan geen kwaad, maar wel met het weigeren ervan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten