donderdag 14 juni 2012

Eet u regelmatig, gevarieerd en gezond??



Zoveel mensen, zoveel gewoontes. Dat geldt ook voor ons eten. De één kookt altijd met verse producten en pakt nooit een pakje of een zakje. De ander leeft vooral op kant- en klaarmaaltijden. En zo zijn er vele varianten: vlees/vis of niet, veel of weinig, warm of koud, twee keer per dag of veel kleine hapjes: ieder heeft zo zijn manieren en voorkeuren. De één gezonder dan de ander.


Goede, gezonde voeding bevat naar verhouding weinig vet en is lekker, gevarieerd en toereikend. Het gaat er niet om zo min mogelijk calorieën binnen te krijgen, maar deze op een
‘slimme’ manier te kiezen: minder vet en veel voedingsvezels. Voedingsvezels ook wel koolhydraten genoemd, zitten met name in aardappelen, pasta en brood. Ze zorgen ook langer voor een vol gevoel dan etenswaren met een (relatief) hoog vetgehalte. Voldoende koolhydraten eten vermindert de behoefte aan vet - en calorierijke hapjes tussendoor. Het is ook niet het brood dat dik maakt maar het beleg! Bovendien is het belangrijk dat je drie keer per dag een maaltijd nuttigt, en zeker niet het ontbijt overslaat. Het ontbijt brengt namelijk de stofwisseling op gang, waardoor voeding die u later op de dag eet, sneller en beter verwerkt wordt.


Zo zijn er diverse cliënten al een poosje op weg hun voedingspatroon aan het verbeteren. Het gaat ook al best goed, maar dan komt er die vakantie aan. Op dat moment word het moeilijk, want wat is dan een goed advies. Moet ik iemand op vakantie sturen met een waarschuwend vingertje van: ”Pas op hoor!!” Nee, hier geloof ik dus niet in. Ik hoop dat mensen op vakantie gaan en lekker genieten. Als ze dan af en toe aan mij denken ;), is dat mooi meegenomen. Ik denk dat als je, na een periode intensief begeleid te zijn niet direct denkt van zo…. En nu eet ik alles er weer snel lekker aan. Het wordt een gewoonte, een goede gewoonte.

Eet u wel regelmatig, gevarieerd en gezond? Of eet u veel kleine (gezonde of ongezonde) hapjes tussendoor? Bent u zich daar bewust van? Of bent u hoofdzakelijk bezig met calorieën tellen? Kortom, denk er eens over na: hoe ziet uw eetpatroon eruit en hoe voelt u zich daarbij?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten